Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θαλάσσια υπηρεσία και στα ελληνόκτητα πλοία υπό ξένη σημαία

merchant marine academy

Θαλάσσια υπηρεσία σε όλα τα υπό Ελληνική ιδιοκτησία πλοία, θα μπορούν να αποκτούν οι έλληνες ναυτικοί με την αλλαγή του σχετικού προεδρικού διατάγματος 243 αναφορικά με τα προσόντα και τον τρόπο απόκτησης αυτών.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σε εκδήλωση στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων θα αλλάξει το Π.Δ. στην κατεύθυνση που προαναφέρθηκε.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παρέστη, χθες Τρίτη 6/5 στην ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων και υποτροφιών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Κατά την τελετή βραβεύθηκαν από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θ. Βενιάμη, δύο συνταξιούχοι ναυτικοί έτους 2010, με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία άνω των 4.500 dwt., ο κ. Σαράντης Παυλάκης (Ανθυποπλοίαρχος ε.α.) από την κατηγορία των Αξιωματικών, καθώς και ο μάγειρας, ο κ. Πέτρος Μπαλαλάς.

Συγχρόνως, απονεμήθηκαν τρείς υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς σχετιζόμενους με τη ναυτιλία. Η υποτροφία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εις μνήμην του πρώτου Προέδρου της κ. Αντωνίου Χανδρή, δόθηκε στον κ. Ιωάννη Διακογιάννη, η υποτροφία της εταιρείας CARRAS (HELLAS) S.A. δόθηκε στον κ. Αλέξανδρο Παπαναγιώτου και η υποτροφία του Lloyd’s Register Foundation, δόθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Σιμωτά.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε τα εξής:

"Θέλω να συγχαρώ τους βραβευθέντες και τους απόμαχους ναυτικούς. Να συγχαρώ τους δύο απόμαχους και στο πρόσωπο τους να επιβεβαιώσουμε την πίστη για άλλη μία φορά στα ελληνικά πληρώματα, στους Έλληνες Αξιωματικούς και ναυτικούς που επανδρώνουν επάξια τα πλοία της Ελληνικής Ναυτιλίας. Επίσης, τους νέους σπουδαστές, τους ανθρώπους, που πιστεύουμε ότι θα διακριθούν μέσα από την δραστηριότητα τους στη θάλασσα και κυρίως μέσα από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θέλω, όμως, να τονίσω με την ευκαιρία αυτή και λόγω του ότι βρισκόμαστε στην αίθουσα του Συμβουλίου της Ενώσεως των Ελλήνων Εφοπλιστών δύο θέματα: Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι η συμβολή της Ένωσης τα τελευταία χρόνια στα θέματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και τις προσπάθειες που έχουν γίνει.

Να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας για την πρωτοβουλία αλλά και τη γενναιόδωρη προσφορά, με χρήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, να αναβαθμίζονται οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, από τις οποίες φιλοδοξούμε να έχουμε υψηλού επιπέδου Έλληνες ναυτικούς.

Παράλληλα, θα ήθελα να τονίσω, ότι όλο το τελευταίο διάστημα στόχος της Πολιτείας είναι να δώσει περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης σε Έλληνες στα Ελληνόκτητα, αλλά και στα άλλα καράβια υπό ελληνική σημαία, γι αυτό και σε συμφωνία με την Ε.Ε.Ε και την Π.Ν.Ο. προχωρήσαμε, ήδη, στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας απόκτησης θαλάσσιας υπηρεσίας για το δεύτερο ναυτικό μπάρκο και στα πλοία υπό Ελληνική ιδιοκτησία και όχι υπό Ελληνική σημαία μόνο. Ενώ, βέβαια, προχωράμε άμεσα - νομίζω μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού ολοκληρωθεί και ένας κύκλος διαβουλεύσεων- την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος 243 αναφορικά με τα προσόντα, τον τρόπο απόκτησης προσόντων των Ελλήνων ναυτικών, ώστε πλέον να μπορούν να αποκτούν θαλάσσια υπηρεσία σε όλα τα υπό Ελληνική ιδιοκτησία πλοία.

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα, γνωρίζοντας σε ποιους απευθύνομαι να μεταφέρω ένα μήνυμα. Θέλω να ζητήσω τη συνδρομή όλης της Ναυτιλιακής Κοινότητας, ώστε να απορροφήσει τους ναυτικούς μας, τους αποφοίτους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ακόμα το 2ο θαλάσσιο ταξίδι τους για να μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν τη ναυτική ικανότητα. Πραγματικά, είναι “αμαρτία” 450 παιδιά, σήμερα, που έχουν ολοκληρώσει το 1o ναυτικό ταξίδι, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις Aκαδημίες, να μην έχουν πρόσβαση στο ναυτικό επάγγελμα, γιατί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το 2ο μπάρκο τους.

Θέλω, επίσης, να προσκαλέσω να εμπιστευτεί η ελληνική Ναυτιλιακή Κοινότητα και τις γυναίκες, Αξιωματικούς και Μηχανικούς οι οποίες μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα πολύ υψηλής ποιότητας καράβια που σήμερα κατέχει η Ελληνική Ναυτιλία. Διότι, είναι, όντως, αξιοσημείωτη η προσπάθεια που έγινε όλη την τελευταία δεκαετία από τους Έλληνες εφοπλιστές, που κατέβασαν κάτω από το μισό το μέσο όρο ηλικίας των καραβιών και σήμερα η Ελληνική σημαία έχει ένα μέσο όρο ηλικίας κάτω από τα δέκα χρόνια, κοντά στα εννιά.

Δεν υπάρχει περίπτωση, να αναπτύξουμε την Ελληνική Ναυτιλία αν αποκόψουμε τον «ομφάλιο λώρο» του Έλληνα ναυτικού από το πλοίο. Δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την Ελληνική Ναυτιλία διατηρώντας μόνο τους ανθρώπους στα γραφεία και μόνο τους διαχειριστές. Χρειαζόμαστε Έλληνες ναυτικούς από τους οποίους θα ξεπηδήσουν και οι νέοι εφοπλιστές αλλά και τα νέα έμπειρα στελέχη των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων. Γι΄ αυτό για άλλη μια φορά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη σημερινή τελετή, η οποία δείχνει ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι προσηλωμένη σε αυτό το όραμα.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, προσωπικά, τον Πρόεδρό της Ε.Ε.Ε. για τις άοκνες προσπάθειές του, πραγματικά άοκνες προσπάθειες και καθημερινές για την επίτευξη και των στόχων της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για την επίτευξη των στόχων που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ελληνικότητας της Ναυτιλίας".

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter