Τρι05142024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έρευνα Boston Consulting Group: Υπάρχουν δυνατότητες αλλά...

maersk-conatiner-2

Άλλη μία έρευνα με πολύτιμα συμπεράσματα για το ρόλο που διαδραματίζει η Ναυτιλία, της χώρας για τη χώρα, παρουσιάστηκε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους από την Boston Consulting Group (BCG). Τα στοιχεία δείχνουν τη δυναμική και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα ευρύτατο cluster δραστηριοτήτων, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να τονώσει στο έπακρο την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η έρευνα προβαίνει σε διαπιστώσεις αλλά ουσιαστικά εναπομένει στα όργανα της Πολιτείας, δηλαδή το υπουργείο Οικονομίας να άρει όλα εκείνα τα αντικίνητρα, τα οποία ο εφοπλιστικός κόσμος της χώρας έχει κατά καιρούς επισημάνει λαμβάνοντας επίσημη θέση, όποτε τούτο εκρίθη σκόπιμο, δια των θεσμοθετημένων φορέων του, δηλαδή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η έρευνα σημειολογικά έρχεται να παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε μια χρονική συγκυρία, όπου η Ελλάδα και το αρμόδιο υπουργείο αναζητά απεγνωσμένα επενδυτές για τομείς της οικονομίας της χώρας, όταν την ίδια στιγμή η έρευνα και πορίσματα της διαπιστώνει ότι υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν και περισσότερες επενδύσεις να υπάρχουν και να μεγιστοποιηθούν τα κοινωνικά και να αναπτυχτούν θέσεις εργασίας, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Προϋποθέσεις τις οποίες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδος τόσο στη Ναυτιλία όσο και γενικότερα στην οικονομία, αξιοποιούν με μια εκ των περιπτώσεων όπου έγινε μνεία και αφορά το Σκανδιναβικό μοντέλο.

Το απόγευμα πάντως οι υπουργοί Ναυτιλίας και Ανάπτυξης αναμένεται να τοποθετηθούν επί γενικότερης πολιτικής που αφορά τον Ναυτιλιακό κλάδο και την Οικονομία με βάση τα πορίσματα της μελέτης, τοποθετήσεις που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος ιδιαίτερης σημασίας προσλαμβάνει και ο σχολιασμός που έγινε κατά την παρουσίαση της έρευνας όταν οι ερευνητές ρωτήθηκαν μεταξύ των άλλων για το θέμα της επένδυσης της Cοsco στο λιμάνι του Πειραιά, για να σημειώσουν ότι τέτοιες επενδύσεις πρέπει να γίνονται αφού και θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν θετικά - πολλαπλασιαστικά στο cluster του συγκεκριμένου τομέα.
Η επισήμανση από τον εν λόγω Όμιλο δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων αφού ουσιαστικά το προσδοκώμενο είναι η προσέλκυση επενδύσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter