Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Στόχος» και πάλι οι Έλληνες εφοπλιστές για την «Frankfurter Allgemeine Zeitung»!

elliniki naftilia-00

"Οξύνει" το επιθετικό κλίμα κατά της Ελλάδας μερίδα του Γερμανικού Τύπου ενόψει και των επερχόμενων Γερμανικών εκλογών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία και επικρίνει ουσιαστικά την ελληνική κυβέρνηση για «αυτοέπαινο», εστιάζοντας στη συμφωνία να καταβάλουν οι Έλληνες εφοπλιστές επιπρόσθετους φόρους σημειώνοντας πως «σαν να επρόκειτο για χάρη απέναντι στις δανείστριες χώρες το ότι επιτέλους οι πραγματικοί πολυεκατομμυριούχοι θα δώσουν τον οβολό τους».

 

Εξάλλου στο οικονομικό ένθετο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» γίνεται εκτενής αναφορά στην άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εκχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης της δημόσιας ιδιοκτησίας σε εταιρεία holding με έδρα το Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει η «Deutsche Welle».

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Βρυξελλών γίνεται λόγος για «ιδέα που κυκλοφόρησε» αν και το θέμα διατηρείται με αναφορά στο τι θα αποφασίσει λίαν προσεχώς η τρόικα παρά την κατηγορηματική θέση της Αθήνας ότι ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα φύγει εκτός Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί βιομήχανοι ζήτησαν τη δέσμευση της ελληνικής κρατικής περιουσίας μη αφήνοντας έξω το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο και σύντομα (εντός Σεπτεμβρίου) θα κληθεί να ενεργοποιήσει μία δέσμη αποκρατικοποιήσεων μεταξύ των οποίων και των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Στην Ελλάδα σε επίπεδο πάντως παραγωγικών τάξεων και χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων κύκλοι τους σημείωναν με νόημα ότι «κλειδί» στην όλη υπόθεση αναφορικά με το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο ορισμός του προσώπου που θα καλύψει την χηρεύουσα θέση του προέδρου μετά την αποπομπή Σταυρίδη. Καθώς έτσι θα δοθεί οριστικό τέλος στα σενάρια για «φυγή» του ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ και ενεργοποίηση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης καθώς θεωρούν ότι απαιτείται η ύπαρξη προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανική πλευρά δεν εμφανίζεται «χαρούμενη»και από το γεγονός ότι στον Πειραιά προχώρησαν οι διαδικασίες με την COSCO (φιλικός διακανονισμός) που ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την «πόρτα» για συμμετοχή της στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που έχει αποφασιστεί καθώς αυτή είναι η διάθεση του Μαξίμου η οποία και μεταφέρθηκε με ρητή δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη στο ΑΠΕ πρόσφατα.

Το "TheSeaNation" παρουσίασε πρώτο τη λίστα (δημοσιοποιήθηκε στην Lloyd's List) των πενήντα πρώτων στον κόσμο εμπορικών λιμένων στην οποία και εμφανίζεται ο Πειραιάς, ο οποίος σημείωσε άλμα καταλαμβάνοντας την 46η θέση από την 76η-77η ελέω της κίνησης που έφερε στο λιμάνι η COSCO δια της PCT S.A.,με το Αμβούργο σταθερό στην 14η θέση. Το οποίο και απειλείται πλέον να βρεθεί την επόμενη χρονιά «να νοιώθει την ανάσα του Πειραιά» αν προχωρήσουν, με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Στην οποία η παρούσα διοίκηση του ΟΛΠ αντιτίθεται κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα να ακολουθηθεί η διαδικασία των παραχωρήσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter