Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ποτάμιες μεταφορές: Συζητήσεις για «πύλη» του Δούναβη στο Αιγαίο

dounavis-09

Δούναβης-Μοράβας-Αξιός με έξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος. Πρόκειται για ένα «σχέδιο» γνωστό από ετών, το οποίο ωστόσο φαίνεται να έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς Σερβικά και όχι μόνο μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και ιστότοποι της Β. Ελλάδας έχουν αναφερθεί στις δυνατότητες «εξόδου» του Δούναβη μέσω Μοράβα και Αξιού και των πλεύσιμων τμημάτων τους στο Αιγαίο.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται τα τοπικά μμε, στην σερβική τηλεόραση εκπρόσωπος κινεζικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και υλοποίηση του σχεδιασμού, δήλωσε ότι προς το παρόν το υπάρχον τμήμα μεταξύ του Σμεντέρεβο και της γέφυρας Λιουμπισέβσκι είναι καλό και πλεύσιμο για τα ποταμόπλοια σημειώνοντας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εντοπισθούν οι πιθανές αδυναμίες του έργου, ώστε να διευθετηθούν στην πορεία.

 

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές ο ορίζοντας για το σχεδιασμό του καναλιού διασύνδεσης με τον Αξιό τοποθετείται εντός του τρέχοντος έτους. Η σημασία του εγχειρήματος προφανής καθώς η επίτευξη σύζευξης του ποταμού Δούναβη, του ποταμού Μοράβα με τον Αξιό ποταμό θα δημιουργήσει μια ναυσιπλοΐα από το Ρότερντάμ μέχρι τη Θεσσαλονίκη με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναδιαμόρφωση των εμπορευματικών ροών αλλά και τις γεωπολιτικές, στρατηγικές και οικονομικές σχέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter