Πεμ05162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ατομικές συμβάσεις εργασίας στη ναυτιλία -τι προβλέπει πολυνομοσχέδιο του Μουσουρούλη

ΝΑΥΤΙΚΟΙ

Με  ατομικές συμβάσεις εργασίας θα μπορούν να πιάνουν δουλειά στα ποντοπόρα πλοία Έλληνες ναυτικοί, κυρίως όσοι ανήκουν στο κατώτερο πλήρωμα.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αυξηθούν οι προσλήψεις Ελλήνων ναυτικών στα ελληνόκτηττα πλοία. Αυτό προβλέπει πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που προβλέπουν την παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες αλλά αναφέρονται επίσης στην ανασυγκρότηση του οργανισμού του υπουργείου Ναυτιλίας και την υπαγωγή σε αυτό του Λιμενικού Σώματος.

Ειδικά σε ότι αφορά τα λιμάνια συστήνονται τέσσερα λιμενικά δίκτυα στα οποία θα συμπεριληφθούν τα δώδεκα λιμάνια εθνικής σημασίας. Συγκεκριμένα συστήνονται και λειτουργούν ως holding εταιρείες:

•    Το Αττικό Λιμενικό Σύστημα με επικεφαλής τον ΟΛΠ στον οποίο εντάσσονται Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα.
•    Το σύστημα Β. Ελλάδας όπου υπό τον ΟΛΘ θα υπαχθούν Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα.
•    Το σύστημα Δυτ. Ελλάδας με Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα.
•    Ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου.

Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται επίσης να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοίας καθώς και για την πρόσβαση των σπουδαστών των ΑΕΝ στα πλοία.

Συγκεκριμένα θα καθίσταται υποχρεωτική για τις ναυτιλιακές εταιρείες του Ν 27/1975 η ναυτολόγηση τουλάχιστον ενός δόκιμου για κάθε μία από τις δύο εκπαιδευτικές περιόδους.
Ακόμα υπάγεται οριστικά το Λιμενικό Σώμα στο υπουργείο Ναυτιλίας, επανακαθορίζονται ο ρόλος του και οι αρμοδιότητες του, ενώ καταρτίζεται το νέο οργανόγραμμα του με τις νέες διευθύνσεις. Tέλος καταργείται η Γενική Γραμματεία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter