Τετ09022015

Last update11:00:14 PM

Ιδρύθηκε Ναυτική Ακαδημία στην Κύπρο

kiprosmaritimeacademyΣυμφωνία για δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο υπέγραψαν χθες το απόγευμα (1/8/) στη Λάρνακα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιωνν Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου, με τη στήριξη του Intercollege Λάρνακας στο κτίριο του οποίου θα στεγάζεται η Ναυτική Ακαδημία.
Προσφωνώντας την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι η ίδρυση Ναυτικής Ακαδημίας θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ναυτιλιακού κλάδου στη χώρα.
Ο Υπουργός εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών(Arab Academy of Science Technology and Maritime Transport) της Αιγύπτου και το Ινστιτούτο Θαλασσιών Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για να καταστεί δυνατή η υπογραφή της πολύ σημαντικής αυτής συμφωνίας, είπε, τόσο για τον τόπο μας όσο και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γεφυρώνεται το χάσμα εκπαίδευσης-επιστήμης και βιομηχανίας

Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης στο δικό του χαιρετισμό χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας για δημιουργία Ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο «ένα μεγάλο επίτευγμα που είναι ενδεικτικό των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που μοιράζονται η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ένα επίτευγμα που αντικατοπτρίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες μας στην προώθηση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Πρόσθεσε πως «αυτός ο στόχος, αυτό το όραμα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και με κοινές προσπάθειες προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για το εμπόριο και για την κοινωνικο - οικονομική ανάπτυξη. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, σε μια περίοδο έξαρσης της τρομοκρατίας, της πειρατείας και νέων ασύμμετρων απειλών, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η ικανότητα μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο είδος των προκλήσεων ασφαλείας».
Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε πως «ο εντοπισμός υδρογονανθράκων και οι νέες οικονομικές προοπτικές που προκύπτουν στην περιοχή, καταδεικνύουν περαιτέρω την ανάγκη για συντονισμένη δράση προκειμένου να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό η ναυτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ύψιστης σημασίας».
Είπε ακόμα ότι «η δημιουργία μιας ναυτικής Ακαδημίας στην Κύπρο θα γεφυρώσει αποτελεσματικά το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης, της επιστήμης και της βιομηχανίας και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, στην προώθηση της ανάπτυξης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ασφάλειας στη θάλασσα».

Δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Νίκος Περιστιάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και είπε πως έχει δημιουργήσει νέες ανάγκες για τη κυπριακή οικονομία που χρειάζεται σύγχρονες κατευθύνσεις για την αναδόμηση της».
Είπε ακόμα ότι δημιουργείται η προϋπόθεση να προσφέρονται ακαδημαϊκά πτυχία, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα εκπαίδευσης αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των ναυτιλιακών, ένα τομέα στον οποίο η ΕΕ δίνει τεράστια σημασία με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Intercollege και της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος ανέφερε πως η Κύπρος διαθέτει το 10ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως και τον 3ο στην Ευρώπη, είναι η δεύτερη χώρα στο κόσμο στην διαχείριση πλοίων και η 1η στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρόσθεσε πως η Ναυτική Ακαδημία θα προσφέρει ακαδημαϊκά προγράμματα μεταξύ των οποίων Shipping & Logistics Management, Θαλάσσιες Μεταφορές/Ναυτική Επιστήμη, Ναυτική Μηχανολογία και Ναυτική Ηλεκτροτεχνολογία, ενώ το Κέντρο Ναυτικής Εκπαίδευσης θα προσφέρει Προγράμματα Ασφάλειας σύμφωνα με την STCW, Προγράμματα Ασφάλειας για την Βιομηχανία Υδρογονανθράκων (OPITO), μάγειρας για εργασία σε πλοία, διαχείριση λιμένων και κυβερνήτη μικρών σκαφών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Δρ. Ismail Abdel Ghafar Ismail, Πρόεδρος της Αραβικής Ακαδημίας Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλασσίων Μεταφορών ο οποίος ανέφερε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Κύπρο νοιώθει σαν στο σπίτι του, ενώ ευχαρίστησε όλους τους Κυπρίους για τη βοήθεια που παρείχαν στην Αίγυπτο όταν την χρειαζόταν.
Σημειώνεται ότι τα μαθήματα στη Ναυτική Ακαδημία θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, θα γίνονται δεκτοί εκτός από Κύπριοι, ευρωπαίοι και διεθνείς (international) φοιτητές, ενώ η Ναυτική Εκπαίδευση θα αρχίσει το Φθινόπωρο του 2015 και τα Ακαδημαϊκά/Προγράμματα Ικανότητας το 2016.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, ο Δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας και εκπρόσωποι ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Νέα e-learning Προγράμματα Επιμόρφωσης στον τομέα των Ναυτιλιακών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

picture NAYTILIAKA 300x250pxΞεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το νέο κύκλο προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Kαθορισμός του αριθμού των σπουδαστών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016

ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 11Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα καθορίστηκε ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων σπουδαστών/σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016.

Τρία καλά νέα με σημασία

dritsas 10Δύο συμβάσεις, συνολικής αξίας 1.295.805 ευρώ, για την προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Κύμης, Ηπείρου (Πρέβεζα) και Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι) υπογράφηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Απόφαση: Πόσοι θα εισαχθούν στις ΑΕΝ το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016

naytikiekpaideusiΣτους 701 καθορίστηκε ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών/σπουδαστριών στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 σε 701 (456 Πλοίαρχοι και 245 Μηχανικοί) με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρή Δρίτσα.

Αναδιάρθρωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης

dritsas 90645Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργούν οι εξελίξεις της διεθνούς ναυτιλίας. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην έντονη στροφή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα και της ζήτησης για ναυτικούς με υψηλή κατάρτιση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει με έγγραφό του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Δρίτσας.

Επίσκεψη σπουδαστών του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του IMO στην Αθήνα

797d413494784a2ffc94192f1f4606c7 LΤη Δευτέρα 02 Μαρτίου 2015 επισκέφθηκαν το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού είκοσι τέσσερις σπουδαστές του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του ΙΜΟ (Malmo, Sweden) καθώς και τρεις συνοδοί καθηγητές του Πανεπιστημίου στα πλαίσια του ετήσιου εκπαιδευτικού τους ταξιδιού στην Ελλάδα, διάρκειας μίας εβδομάδας.

728x90

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter