Παρ08262016

Last update11:07:05 AM

Ανοίγει πανιά η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

dimitriadisΣτις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στους πρώτους φοιτητές η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου. Μιλώντας σήμερα, στο Ράδιο Πρώτο και στην εκπομπή Capital Today, o Εκτελεστικός Διευθυντής της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, Στέλιος Μαυρομούστακος ανέφερε πως μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους για να φοιτήσουν στην Ναυτική Ακαδημία, αναφέρει το Capital.gr.
Η Ναυτική Ακαδημία, παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στη Λεμεσό, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου (στη φωτογραφία) και αξιωματούχων της ναυτιλιακής βιομηχανίας του νησιού. Στην εκδήλωση αναλύθηκε διεξοδικά το σημαντικό και μοναδικό όπως χαρακτηρίστηκε εγχείρημα, το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες εκπαιδευτικής πρωτοπορίας, ενώ εγγυάται πλήρη επαγγελματική απασχόληση στους αποφοίτους της Ακαδημίας.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας παρουσίασε τη Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, σε εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης της Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), στη Λεμεσό. Όπως τονίσθηκε πρόκειται για πρωτοπόρο εκπαιδευτικό εγχείρημα του Πανεπιστημίου, που μεταξύ άλλων εγγυάται άμεση απασχόληση σε έναν τομέα, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, μετατρεπόμενη στο μεγαλύτερο ναυτιλιακό κέντρο της Ευρώπης.

Η Κύπρος ήδη διαθέτει τον 3ο μεγαλύτερο στόλο μέσα στην Ε.Ε. και τον 10ο μεγαλύτερο στόλο σε ολόκληρο τον κόσμο, με 1.677 πλοία, τονάζ περίπου 23 εκατομμυρίων υπό την Κυπριακή σημαία και 55.000 απασχολούμενους ναυτικούς. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, πρωτοπορεί άλλη μια φορά με τα προγράμματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων για αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού», δήλωσε ο καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Επισήμανε πως η Ναυτική Ακαδημία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σχετικά με την υλοποίηση του τριγώνου της γνώσης (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανία), «κάτι το οποίο προωθείται έντονα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Ευρωπαϊκό χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης», όπως υπενθύμισε. «Πρωταρχικός στόχος της Ναυτικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι να αναπτύξει και να προσφέρει προγράμματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων, γνωστά διεθνώς ως «Competencies» του International Maritime Organisation (IMO), στους τρείς κύριους τομείς της Ναυτικής Βιομηχανίας: τη Ναυτική Επιστήμη, τη Ναυτική Μηχανική και τη Ναυτική Ηλεκτρο-τεχνολογία», υπέδειξε.

Η στενή συνεργασία φορέων του ιδιωτικού τομέα και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, η οποία παρέχει όλα τα εχέγγυα για την αναγνώριση της ως ενός εκπαιδευτικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο εξασφαλίζει όχι μόνο τη βελτίωση των επιδόσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και τη δημιουργία ασφαλέστερων, έξυπνων και οικολογικών μεθόδων, σε μια συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογικά βιομηχανία. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μάριος Δημητριάδης, τόνισε πως «σήμερα υπάρχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο τομέας των ναυτιλιακών, με την προσέλκυση μερικών από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες στον κόσμο.

Η έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό με θαλάσσια υπηρεσία έρχεται να καλυφθεί με την ίδρυση και λειτουργία, από τον Σεπτέμβριο, της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου». Η ναυτική εκπαίδευση που μέχρι σήμερα δεν ήταν ολοκληρωμένη, καθώς απουσίαζε η εκπαίδευση των νέων αξιωματικών εμπορικού ναυτικού, βάζει «πλώρη», με την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να δημιουργήσει την Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, η οποία στηρίζεται και συνεργάζεται με την ναυτιλιακή κοινότητα.

Η Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, με την στήριξη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ανατολικής Μεσογείου (Μar.In.Em) και του Intercollege, και έχοντας το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης των εγκαταστάσεων του υπερσύγχρονου Κέντρου Ναυτικής Εκπαίδευσης της Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), αποτελεί ακόμα ένα βήμα εκπαιδευτικής πρωτοπορίας. Θα προσφέρει προγράμματα δεξιοτήτων και ικανοτήτων, πιστοποιημένα από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξειδικευμένα πιστοποιητικά, προγράμματα κατάρτισης, αλλά και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κυβερνητών (Board of Governors) της Ακαδημίας, Πλοίαρχος Eberhard Koch, επισήμανε ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα διασφαλίσει στο να δοθούν ευκαιρίες στη νέα γενιά θαλασσοπόρων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την εκπαίδευση τους στη Ναυτική Ακαδημία. «Η Κύπρος είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία από την αρχαιότητα, ενώ η γεωγραφική της θέση κατά μήκος σημαντικών εμπορικών οδών και η καθιέρωση της ως το πρώτο λιμάνι της Ε.Ε. δίπλα στη Διώρυγα του Σουέζ, την καθιστούν καίριο ναυτιλιακό κόμβο», υπέδειξε.

Ο Δρ. Χρήστος Βλάχος, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και ο Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ναυτικής Ακαδημίας Κύπρου, αναφέρθηκαν στο Σχέδιο Χρηματοδότησης Δοκίμων, το οποίο με σημαντικές συνεισφορές από τη βιομηχανία, και διευκολύνσεις και ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, θα εξυπηρετεί οικονομικά τους δόκιμους σε μεγάλο βαθμό. Αναφέρθηκαν επίσης στις εγγυημένες θέσεις πρακτικής εξάσκησης και εργασίας για τους δόκιμους και απόφοιτους της Ακαδημίας. Οι Δρ. Βλάχος και Δρ. Μαυρομούστακος, απάντησαν σε ερωτήσεις του πολυπληθούς κοινού, το οποίο αποτελείτο από διευθυντές ναυτιλιακών εταιρειών, κρατικούς αξιωματούχους και μέλη των ΜΜΕ.

Προκήρυξη Δρίτσα για την Πλήρωση κενών οργανικών θέσεων ΑΕΝ

dritsas 5930Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρή Δρίτσα δημοσιεύθηκε στο διαύγεια (https://diavgeia.gov.gr/f/nautilias_new με ΑΔΑ: 6ΞΛΣ4653ΠΩ-Ν0Ι) αλλά και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.yen.gr, η αριθ. 2901.1/41447/17-05-2016 προκήρυξη, για την πλήρωση δεκατριών (13) κενών οργανικών θέσεων μόνιμου και επί θητεία εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Π.) των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) βαθμίδας Καθηγητή, Επίκουρου καθηγητή και Καθηγητή Εφαρμογών, για τις ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΥΔΡΑΣ, ΚΥΜΗΣ, ΣΥΡΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΧΙΟΥ και ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.

Εγκαινιάστηκαν οι ανακαινισμένες κτηριακές εγκαταστάσεις της Α.Ε.Ν. Μακεδονίας

dritsas 09Την Τρίτη 31/05/2016, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, συνοδευόμενου από το Γενικό Γραμματέα του Υ.Ν.Α.Ν.Π. κ. Ιωάννη Θεοτοκά, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Σταμάτιο Ράπτη, τον Α’ Υπαρχηγό Λ.Σ ΚΛΙΑΡΗ Θ. και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη. Την ΠΕΑΛΣ εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πλωτάρχης ΜΑΚΡΗΣ Γεώργιος.

Τελετή εγκαινίων ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων Α.Ε.Ν. Μακεδονίας

aen makedonias mhxaniwna oxumena provlhmata Αύριο, 31/05/2016, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, πρόκειται να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν) Μακεδονίας στη Μηχανιώνα, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υ.Ν.Α.Ν.Π. κ. Ιωάννη Θεοτοκά, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Σταμάτιο Ράπτη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη.

Θ. Βενιάμης: Σημαντική η ναυτική εκπαίδευση

veniamis 56Έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση έδωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των βραβεύσεων σε παλαίμαχους ναυτικούς αλλά και της επίδοσης των υποτροφιών σε σπουδαστές που έχουν διακριθεί.

Γραφείο σταδιοδρομίας στο Υ.Ν.Α. για υποψηφίους ναυτικούς

naftiki ekpaidefsi 88Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας η σύσταση και λειτουργία γραφείου σταδιοδρομίας, σκοπός το οποίου είναι η ενημέρωση και παροχή κατευθύνσεων στους σπουδαστές των Α.Ε.Ν., προκειμένου να διευκολυνθούν στην εξεύρεση πλοίων για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών τους αλλά και των ναυτιλιακών εταιρειών να διευκολυνθούν στην πρόσληψη σπουδαστών αντίστοιχα.

ΥΝΑ: Πρόταση για χρηματοδότηση έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα INTERREG V-A

dee18ec57aaad0059bd78a6e637ad837 LΤο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο ανάληψης δράσεων για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού της και των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες υπέβαλε σήμερα την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020, πρόταση για χρηματοδότηση έργου με τίτλο «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ - MARIS (MArine caReer Information System)».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter