Δευ07062020

Last updateΔευ, 06 Ιουλ 2020 2pm

«Προίκα» για ΤΡΑΙΝΟΣΕ σιδηροδρομικές δραστηριότητες από τις εγκαταστάσεις της PCT S.A.

eborevmatokivotia maersk

Καθώς στα νότια Βαλκάνια εξελίσσονται δυναμικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σιδηροδρομικές υποδομές που διασυνδέουν λιμάνια σε Μαύρη Θάλασσα και Αδριατική με την κεντρική Ευρώπη η υπόθεση της ανάπτυξης που σηματοδότησε η δρομολόγηση εμπορικών τραίνων από τις εγκαταστάσεις της PCT SA προσλαμβάνει ιδιάζουσας σημασίας για ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά με τη δρομολόγηση εμπορικών συρμών από τις εγκαταστάσεις της PCT SA προς κέντρα διανομής σε ανατολική και κεντρική Ευρώπη έχει προσδώσει υπεραξίες στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ πολλαπλάσιες των αρχικών υπολογισμών αλλά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Το οποίο κατά δεύτερο λόγο εμφανίζει την στρατηγική του σημασία εξ αιτίας της διασύνδεσης των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης με το διεθνές δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις της PCT S.A. έμφορτοι εμπορευματοκιβωτίων συνολικά έντεκα συρμοί με τριάντα οκτώ βαγόνια (σαραντάρια) έκαστος.

Είναι προφανές ότι οι υπεραξίες αυτές αποτελούν μία «ανέλπιστη προίκα» που εμμέσως πλην σαφώς η δημιουργία της οποίας μπορεί να αποδοθεί στην COSCO και την διάθεση των ανθρώπων της να καταστήσουν το λιμάνι του Πειραιά ισχυρό κόμβο στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάπτυξη των cluster των logistics και γενικότερα των συνδυασμένων μεταφορών.

Με την από τηλεφώνου προχθές δοθείσα διαβεβαίωση από στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη φύση των υφιστάμενων διμερών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου λιμενικού έργου εδραιώνει σε ένα στρατηγικής σημασίας τομέα τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας οι οποίες ως γνωστόν είναι εξ ίσου ισχυρές σε θέματα ναυτιλίας.

"Η Κίνα εκτιμά την παραδοσιακή φιλία και με συνέπεια και πραγματισμό επεκτείνει την συνεργασία της με την Ελλάδα" ως ισότιμοι εταίροι που αναζητούν αμοιβαίο όφελος, και θα "οδηγήσει τη σχέση αυτή σε υψηλότερο επίπεδο", ανέφερε ο Κινέζος πρωθυπουργός ενώ από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη προτεραιότητα στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα, και χαιρετίζει την επέκταση των επενδύσεων από την Κίνα.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα.
Με φόντο τα ανωτέρω το θέμα της αξιοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου και των επενδύσεων στο Θριάσιο, για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος, την τελευταία δεκαετία, εμφανίζει ένα νέο επενδυτικό πεδίο το οποίο και πρέπει, όπως εκτιμούν κύκλοι των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων, να αξιοποιηθεί πλήρως και με δεδομένο το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από Κινεζικής πλευράς και όχι μόνο.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter