Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Τα δύο λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναστροφής του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα μας» -UPD

bout-varv

«Τα δυο λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναστροφής του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης υπό την προεδρία του οποίου εξελίχθηκε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κος Βαρβιτσιώτης, αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς για τη λειτουργία του Οργανισμού τα τελευταία χρόνια, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με γνώμονα τα δημοσιονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα.

Στη συνέχεια, αφού υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι αποκρατικοποιήσεις για την τόνωση των δημοσίων εσόδων, αναφέρθηκε στο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής για τους οργανισμούς λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

"Τα δυο λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναστροφής του επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα μας και πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την αποκρατικοποίηση τους, προς όφελος όλης της κοινωνίας", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Εγώ είμαι εδώ για να αφουγκραστώ την τοπική κοινωνία και να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε αυτό να το επιτύχουμε καλύτερα».

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι ο υπουργός κατέστη κοινωνός των προθέσεων εξαγωγικών κύκλων της Β. Ελλάδος αλλά και των παραγωγικών τάξεων ενώ ενημερώθηκε και για τις θέσεις που έχουν διατυπώσει φορείς της Β. Ελλάδος επί του θέματος των αποκρατικοποιήσεων των λιμένων που σχεδιάζει η κυβέρνηση ύστερα και από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του πρωθυπουργού να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις.

Στο σχέδιο των οποίων μέχρι ώρας και με βάση τις τελευταίες δηλώσεις Εμίρη από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, που δεν έχουν αναιρεθεί , συμπεριλαμβάνονται και τα δύο μεγάλα λιμάνια.

Ωστόσο κύκλοι των χρηστών αλλά και των παραγωγικών τάξεων διατηρούν τον προβληματισμό τους ως προς το θέμα των χειρισμών που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο εξακολουθεί «ακέφαλο» καθώς δεν έχει οριστεί επίσημα πρόεδρος για την πλήρωση της θέσης μετά την αποπομπή Σταυρίδη παρά την έντονη ονοματολογία και τη σχετική σεναριολογία του τελευταίου διαστήματος.

Τέλος να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη του ΟΛΘ συμμετείχαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΟΛΘ ΑΕ Στέλιος Αγγελούδης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΟΛΘ Α.Ε Κωνσταντίνος Παπαϊώαννου, τα μέλη Δ.Σ Χριστόδουλος Αντωνιάδης και Γιώργος Δημαρέλος, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας.

 

 

Προς αποκρατικοποίηση και ο ΟΛΘ

12:25 μμ

Με γνωστή τη διάθεση του Μαξίμου να προχωρήσουν τάχιστα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, συναντάται εντός ολίγου με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης στο περιθώριο των συναντήσεων στελεχών της κυβέρνησης με φορείς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων της Β. Ελλάδος ,εξ αφορμής και της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Στη συνάντηση με τον κ. Αγγελούδη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται να γίνει συζήτηση περί των σχεδιασμών της κυβέρνησης, στην οποία δεν αποκλείεται να λάβει μέρος και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

 

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγικές τάξεις της Β. Ελλάδος έχουν τοποθετηθεί για τους σχεδιασμούς που αναφέρονται στο μέλλον του λιμανιού αλλά και για την υπερ-τοπική σημασία αυτού για το "μαλακό υπογάστριο" της Βαλκανικής.

Όσον αφορά το θέμα της ΔΕΘ πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στους στόχους προσέλκυσης επενδύσεων μέσω των αποκρατικοποιήσεων γεγονός που δεν αποκλείει αναφορά και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που συνδέεται με τα λιμάνια με φόντο και την πρόσφατα φιλική διευθέτηση που συνέβη στον Πειραιά μεταξύ ΟΛΠ – Cosco.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter