Κυρ02232020

Last updateΣαβ, 22 Φεβ 2020 1pm

Τζ. Πάιατ: Κρίσιμο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια (UPD)

0payat

"Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη", χαρακτήρισε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος βρέθηκε σήμερα το πρωί στην ακριτική πόλη προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πρόοδο των εργασιών για την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ".


Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε από κοινού με τον υπουργό 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
"Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τη σχέση μας με την πόλη, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα η ιδιωτικοποίηση "να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες".
Ο κ. Πάιατ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως σημείωσε, την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.
"Στο καλύτερο σημείο οι διμερείς σχέσεις"
"Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια", τόνισε ο κ.Πάιατ, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
"Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό Στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα", υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ανυπομονεί για την επόμενη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Στεφανοβίκειο."Συνεργαζόμαστε ως συνεταίροι αλλά και ως σύμμαχοι και η σχέση μας είναι στο καλύτερο σημείο της", τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.
Νέα δυναμική στο λιμάνι από την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ"
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ανέλκυση της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ", ο κ.Πάιατ υπογράμμισε το γεγονός ότι, όπως είπε, θα καταστήσει δυνατή την πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του λιμανιού. Το έργο της ανέλκυσης του ναυαγίου χρηματοδοτείται με το ποσό των 2,3 εκατ. δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό και, όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρέσβης, βελτιώνει τη δυνατότητα του λιμανιού για εμπορικές χρήσεις αλλά και για στρατιωτικές μετακινήσεις, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Ο κ. Πάιατ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, επισημαίνοντας στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου αλλά κι ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας με βάση το αέριο.
"Η κοινή μας δουλειά ωφελεί την Ελλάδα, βαθαίνει τη συνεργασία μας και δυναμώνει την περιοχή", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, δίνοντας έμφαση στο έργο που επιτελείται στην περιοχή.
Πριν από την επιθεώρηση των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου "ΟΛΓΑ", ο κ. Πάιατ είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, ενώ στη συνέχεια επρόκειτο να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρης Πέτροβις.

Ε. Κυριαζόπουλος: Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνεται στους λιμένες προτεραιότητας

«Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης συμπεριλαμβάνεται στους λιμένες προτεραιότητας, για τον οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή η μελέτη αξιολόγησης βιωσιμότητάς του, από διεθνή οίκο που έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η οποία εξετάζει όλα τα πιθανά ρεαλιστικά σενάρια αξιοποίησης, συνεκτιμώντας παράλληλα το νέο αυξημένο ρόλο της περιοχής, στη διεθνή ενεργειακή και γεωστρατηγική πραγματικότητα». Τα παραπάνω δήλωσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Ο κ. Κυριαζόπουλος που επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, το σημείο ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», τόνισε: «Ο λιμένας και η πόλη της Αλεξανδρούπολης, αλλά πλέον και η ευρύτερη περιοχή, πρέπει να ωφεληθούν απ΄ αυτές τις εξελίξεις. Δεν πρέπει ν΄ αγναντεύουμε τα πλοία από μακριά. Πρέπει ο λιμένας να γεμίσει φορτία, ζωή και θέσεις εργασίας. Πρέπει να δουλέψει όλη η πόλη, βοηθώντας το λιμένα, με τροφοδοσίες, με την εστίαση, με τεχνικά συνεργεία. Το πρώτο και το αποφασιστικό βήμα, για να γίνουν αυτά, έχει γίνει και έγινε με την επίτευξη της ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ», η οποία δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του λιμένα».
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της ανέλκυσης του ναυαγίου, ο κ. Κυριαζόπουλος, ευχαρίστησε εκ μέρους του υπουργείου τους εκπροσώπους της αμερικανικής διπλωματίας και προσωπικά τον πρέσβη, «διότι με την προσφορά τους συνέβαλαν καθοριστικά στην ανέλκυση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που για πολλά χρόνια παρέμενε άλυτο, παρόλες τις προσπάθειες. Η συμβολή σας ήταν καθοριστική και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι΄ αυτό». Ευχαρίστησε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον Οργανισμό Λιμένα και κυρίως τους εργαζόμενους και τους δύτες οι οποίοι υλοποίησαν αυτό το δύσκολο έργο.
Ο γ.γ. Λιμένων μίλησε και για τη νέα εθνική λιμενική πολιτική του υπουργείου Ναυτιλίας, «η οποία θα δίνει σαφείς ρόλους και προοπτικές σε κάθε ένα λιμένα μικρό και μεγάλο». Επισήμανε πως σε αντίθεση με το ναυτιλιακό κλάδο, η λιμενική μας δραστηριότητα κινείται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. «Πλοία όλων των τύπων και όλων των σημαιών, ακόμα και της ελληνικής, προσπερνούν τους ελληνικούς λιμένες και εξυπηρετούνται κάπου αλλού... Η γεωστρατηγική θέση της χώρας, στο διεθνές εμπόριο και η ύπαρξη πολλών λιμένων, δεν αποτελούν από μόνοι τους κριτήριο επιλογής. Δεν σημαίνει ότι επειδή σήμερα φτιάξαμε έναν λιμένα ότι αυτός αύριο θα γεμίσει με πλοία, φορτία και θέσεις εργασίας...». Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Κυριαζόπουλο είναι μεταξύ άλλων ένα πλέγμα λιμενικών τεχνολογιών, ενεργειών, με σύγχρονες τεχνολογίες και κυρίως χρειάζεται καλό μάνατζμεντ, αποδοτική οικονομική λειτουργία, διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter