Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κατάσταση «Janus bifrons» στον ΟΛΠ (;)

olp 987

Σε «τεταμένη ατμόσφαιρα» εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σε μία ώρα η γενική συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς καθώς το διάστημα που διέρρευσε οι χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων δεν είδαν με «καλό μάτι» τα πρόσωπα τα οποία και θα προταθούν σήμερα το μεσημέρι για την αναδιαμόρφωση του δ.σ. του Οργανισμού. Και τούτο διότι θεωρητικά δημιουργείται κατάσταση Janus bifrons σε χρονική περίοδο όπου η παρούσα κυβέρνηση έχει εντάξει τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ, προσθέτοντας μάλιστα και άλλα οκτώ λιμάνια σε αυτές, ενώ συνδικαλιστικοί φορείς των λιμενεργατών και συγκεκριμένες συνιστώσες του πολιτικού σχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στην άποψη ότι το λιμάνι πρέπει να μείνει ως έχει για τους δικούς της η κάθε πλευρά λόγους «υπολογίζοντας» μάλιστα στα πρόσωπα αυτά να ανασχέσουν τις διαδικασίες.

Στην παρούσα φάση πάντως το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 74,140% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δια του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδρωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Άλλο 8,4% περίπου ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από το βρετανικό hedge fund, Lansdowne Partners International Limited. Το υπόλοιπο 17% περίπου βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά με σημαντικό τμήμα του να κατέχεται από χαρτοφυλάκια μεγάλων ελληνικών ΑΕΔΑΚ.

Με τις πολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν» σήμερα και τον κρατικό κορβανά σε κατάσταση που λαός ονομάζει «πανί με πανί» το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ συνακολούθως προσλαμβάνουν ιδιάζουσας σημασίας καθώς πέραν του οικονομικού υφίσταται και το διπλωματικό σκηνικό εντός του οποίου έχουν καταγραφεί σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter