Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ποια είναι η «γραμμή» Βαρουφάκη για τις ιδιωτικοποιήσεις

varoufakis 1

Μια γενική ιδέα για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις δίνει η δημοσιοποίηση των κειμένων που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup.

Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ

Όπως αναφέρει το euro2day, στο non paper που παραδόθηκε στο Eurogroup υπογραμμίζεται ότι οι στόχοι ιδιωτικοποιήσεων που περιγράφονται στο Μνημόνιο δεν επιτεύχθηκαν ποτέ. Τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν στο 1,6 δισ. το 2011, ήταν μηδενικά το 2012, στο 1 δισ. το 2014 και αναμένεται να ανέλθουν στο 1,5 δισ. το 2014 και στα 2,2 δισ. το 2015. Τα νούμερα καταδεικνύουν την αδυναμία των ιδιωτικοποιήσεων να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για την αποπληρωμή του χρέους.

Υψηλότερα έσοδα μεσοπρόθεσμα

Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει αυτή τη συστημική προσέγγιση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Από αυτή τη στάση αναμένεται να προκύψει έλλειμμα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα μακροπρόθεσμα, καθώς θα αποφευχθούν οι εκπτώσεις στις αποτιμήσεις αλλά και η πώληση στοιχείων ενεργητικού που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η νέα θέση προφανώς θα επιδεινώσει τη βιωσιμότητα του χρέους βραχυπρόθεσμα, απομακρύνοντας την επίτευξη του στόχου του 124% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά αναμφισβήτητα θα βελτιώσει την τροχιά του χρέους σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, αναφέρει το έγγραφο.

Θα υπάρξει «τρύπα» από τα έσοδα στις αποκρατικοποιήσεις

Σε σχέση με τις ανάγκες χρηματοδότησης, η «τρύπα» από τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,2 δισ. θα μπορούσε να καλυφθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. των κεντρικών τραπεζών από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση «δεν είναι δογματική» στο συγκεκριμένο ζήτημα και πως «είναι έτοιμη και διατεθειμένη να αξιολογήσει κάθε πρότζεκτ ξεχωριστά».

Θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΛΠ

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά και επισημαίνει πως «δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την αλήθεια». Όπως ανέφερε, «στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα υποστηριχθούν στην περίπτωση που το Δημόσιο εξασφαλίζει ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, καθώς και δυνατότητα παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις και σε περιβαλλοντικά ζητήματα».

Από το κείμενο του κ. Βαρουφάκη δεν ξεκαθαρίζεται, πάντως, τι θα συμβεί με τον διαγωνισμό πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ή τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ.

Υπενθυμίζεται πως ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έχει δηλώσει πως ο διαγωνισμός σταματάει, ενώ υπήρξε διαρροή του υπουργείου Οικονομικών στη Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία προχωρά κανονικά.

 

Πηγή: euro2day

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter