Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λιμάνια: Εξομοίωση τελωνειακών διαδικασιών επιζητά η ESPO

limani-ispania

Τέλος στο φαινόμενο του «port shopping» από ναυτιλιακές εταιρείες και ναυλωτές, γεγονός που οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών λιμένων, καθώς και σε άνιση μεταχείριση των εμπόρων επιχειρεί να βάλει η ESPO.

Μάλιστα προς το σκοπό αυτό την περασμένη εβδομάδα, η ESPO δημοσίευσε ένα έγγραφο πολιτικής για τα τελωνεία, τονίζοντας τις διαφορές στην εφαρμογή της κοινοτικής τελωνειακής νομοθεσίας σε λιμένες της ΕΕ.

 

Στο συγκεκριμένο έγγραφο η ESPO ζητά από την Επιτροπή να διευκρινίσει το τεχνοκρατικό μέρος που συνδέεται με την οδηγία για τις διατυπώσεις υποβολής που σχετίζονται με τελωνειακές διαδικασίες δεδομένου ότι ήδη προωθεί σχεδιασμούς για την άμβλυνση των διατυπώσεων αλλά και την τεχνολογική συνεργασία των λιμένων στη διακίνηση πληροφοριών σχετικά με τα φορτία, όπου εμπεριέχονται και τα τελωνειακά έγγραφα στο πλαίσιο του short sea shipping.

Επιπλέον, η ESPO προειδοπoίησε την Επιτροπή ότι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού καθεστώτος για τα φορτία στα μεσογειακά λιμάνια, οδηγεί στην εκτροπή των φορτίων σε γειτονικούς λιμένες στη Βόρεια Αφρική.

Προκειμένου δε να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, η ESPO συνέστησε τα φορτία που μεταφορτώνονται σε λιμένες της ΕΕ να εξαιρούνται από την συνοπτική διασάφηση εισόδου (ENS) ή, να γίνουν τουλάχιστον λιγότερο απαιτητικές οι απαιτήσεις πληροφόρησης.

Στο έγγραφο, τα μέλη της ESPO μέλη προσδιορίζουν, επίσης, μια σειρά από λειτουργικές βελτιώσεις που θα διευκολύνουν την ομαλή διακίνηση των αγαθών μέσω των λιμένων, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

- Πλήρως ηλεκτρονικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων εντός της κοινότητας.
- Διευκόλυνση των διαδικασιών που συνδέονται με τις in tranzit μεταφορές, με περιορισμό της ανάγκης ύπαρξης εγγράφου διέλευσης από το λιμένα εκφόρτωσης στον τερματικό σταθμό
- Ένα one-stop-shop και ένα μοναδικό «παράθυρο» για την εισαγωγή αγαθών στο συνοριακό σταθμό επιθεώρησης προς διευκόλυνση του συντονισμού των φυσικών ελέγχων από τις διάφορες αρχές, επιτάχυνση της υποβολής πληροφοριών και απελευθέρωση του φορτίου στα λιμάνια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter