Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία απο Ε.Ε. για τη λιμενεργασία

limani-ispania

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ισπανία, απέστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω έλλειψης συμμόρφωσης του καθεστώτος της που διέπει την πρόσληψη λιμενεργατών με τη Συνθήκη ΕΕ .

Βάσει ενός ισπανικού νόμου, οι εταιρείες διακίνησης φορτίου, υποχρεούνται σε διάφορα ισπανικά λιμάνια να έχουν χρηματοοικονομική συμμετοχή στο κεφάλαιο ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται την παροχή λιμενεργατών .

Αυτό το σύστημα δεν τους επιτρέπει να στρέφονται στην αγορά προκειμένου να απασχολούν το προσωπικό τους, εκτός αν το προτεινόμενο από την ιδιωτική εταιρεία εργατικό δυναμικό δεν είναι κατάλληλο ή δεν επαρκεί.

Τα γραφεία παροχής προσωπικού σε εταιρείες διακίνησης φορτίου τα οποία προέρχονται από άλλα κράτη μέλη και επιθυμούν να αποκτήσουν έδρα στην Ισπανία ενδέχεται να αποθαρρύνονται λόγω του φραγμού που εγείρει αυτή η διάταξη στην αγορά για τις υπηρεσίες διακίνησης φορτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την κατάργηση των περιορισμών στην ελευθερία εγκαταστάσεως. Ειδικότερα, η Συνθήκη απαγορεύει κάθε εθνικό μέτρο το οποίο, ενδέχεται να παρακωλύσει ή να καταστήσει λιγότερο ελκυστική την άσκηση της ελευθερίας εγκαταστάσεως που εγγυάται η Συνθήκη.

Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης βάσει των κοινοτικών διαδικασιών επί παραβάσει. Εάν η Ισπανία δεν ενημερώσει την Επιτροπή εντός δύο μηνών για τα μέτρα που λαμβάνονται για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter