Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Όρθιο το Costa Concordia

concordia1

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 02.00 GMT στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνης η προσπάθεια περιστροφής και ανόρθωσης του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές.

«Η επιχείρηση περιστροφής και ανόρθωσης του πλοίου έχει ολοκληρωθεί (...) και το σκάφος φθάνει στην κατακόρυφη θέση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φράνκο Γκαμπριέλι, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας. «Το πλοίο έχει τοποθετηθεί στις ειδικές πλατφόρμες» συμπλήρωσε.

Η επιχείρηση διήρκησε 19 ώρες και ήταν μια από τις πλέον πολύπλοκες και ακριβές επιχειρήσεις ανέλκυσης πλοίου που έγινε ποτέ καθώς το 114.500 τόνων κρουαζιερόπλοιο ανορθώθηκε με τη βοήθεια ειδικών χαλύβδινων καλωδίων και τοποθετήθηκε σε μια ειδική τεχνητή πλατφόρμα.

Η ανέλκυση ελέγχθηκε εξ αποστάσεως από πλωτή αίθουσα, όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, χειρίζονταν διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.

Επικεφαλής των εργασιών ήταν ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγήθηκε ομάδας 500 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιανουαρίου του 2012 το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του.

Ο κυβερνήτης του, Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σε μία δίκη που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

 

Σε απευθείας μετάδοση η ανέλκυση του Costa Concordia εδώ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter