Δευ06012020

Last updateΔευ, 01 Ιουν 2020 7pm

Στ. Πιτσιόρλας: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφορών και σε ενεργειακό κόμβο, στον παγκόσμιο χάρτη

0πιτσιορλας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Νιγηρία.
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας στη σημερινή εκδήλωση με τίτλο «Redefining Strategic Growth Markets - the Case for Africa» που πραγματοποίησε το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας στο ξενοδοχείο Athens Marriott στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιόρλας είπε: «όσον αφορά τις σχέσεις μας με τη Νιγηρία, υπάρχει ανάγκη άμεσου συντονισμού των δράσεών μας, ώστε να προχωρήσουν σειρά μνημονίων συνεργασίας και συμφωνιών που έχουν υπογραφεί εδώ και χρόνια. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία με την πρεσβεία και το επιμελητήριο με στόχο να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αυτές για να διευκολύνουμε την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Παράλληλα, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία σημαντικών εταιρειών και ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και βεβαίως να ανοίξουμε και τον αντίστροφο δρόμο».
Ο κ. Πιτσιόρλας συνεχάρη το Ελληνο-νιγηριανό Επιμελητήριο για την προσφορά του, καθώς, όπως είπε, πρωτοπορεί σε έναν κρίσιμο τομέα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Εμείς έχουμε μεν έναν ευρωκεντρικό προσανατολισμό, πιστεύω όμως ότι οι εξελίξεις μάς υποχρεώνουν να ανοίξουμε τη ματιά μας και να αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα μας στα χρόνια της κρίσης, από την πίεση που δέχθηκε, υποχρεώθηκε ως χώρα αλλά και οι επιχειρήσεις μας ξεχωριστά να γίνουν πιο εξωστρεφείς.
«Είναι πολύ χαρακτηριστική η αξιόλογη αύξηση των εξαγωγών μας μέσα στην κρίση, που μας δείχνει τον δρόμο για να υπερβούμε οριστικά την κρίση» συνέχισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί κεντρική κατεύθυνση «και η Αφρική θα πρέπει να είναι από τους κεντρικούς μας στόχος. Κάνουμε ήδη κάποια μικρά βήματα, αλλά ο δρόμος είναι μπροστά μας και για αυτό λέω ότι ως επιμελητήριο πρωτοπορείτε».
«Έχουμε ανοίξει τους ορίζοντές μας, έχουμε διαμορφώσει σχέσεις με μεγάλες οικονομίες κι έχουμε προσκαλέσει επενδύσεις μεγάλων χωρών τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας μετατρέπεται σταδιακά σε έναν κόμβο των μεταφορών στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς και σε ενεργειακό κόμβο. Έχουμε βήματα όμως να κάνουμε ακόμα σε αυτό το επίπεδο και το να ανοίξουμε τη ματιά μας προς την Αφρική θα μας δώσει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι έχει διαπιστώσει σε συναντήσεις με εκπροσώπους από την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Αλγερία, ότι «ως χώρα έχουμε ένα πλεονέκτημα καλής εικόνας σε σχέση με το παρελθόν και την κουλτούρα μας. Υπάρχουν φυσικά και οι πυρήνες της ελληνικής ομογένειας. Άρα μπορούμε να έχουμε ένα προβάδισμα στην ανάπτυξη δημιουργικών σχέσεων».
Τέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα, κάνει σημαντικές προσπάθειες και αναπτύσσει σχέσεις με ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα με την Αίγυπτο και συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. «Θα πρέπει όμως να επιμείνουμε» κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter