Σαβ06062020

Last updateΠαρ, 05 Ιουν 2020 4pm

«Το έτος των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Κίνας αποτελεί βάση για την οικονομική συνεργασία»

27 144659liu2 mesa

Συνάντηση με τον Liu Qibao, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού, είχε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη του Έτους Ελλάδας-Κίνας 2017.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική συνεργασία στον κινηματογράφο και στον οπτικοακουστικό τομέα. Η συνάντηση γίνεται δυόμισι εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα όπου θα πάρει μέρος στο φόρουμ για τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού και θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και τον Κινέζο πρωθυπουργό.

«Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται μετά από σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου, που όλες μαζί σηματοδοτούν το μεγάλο ενδιαφέρον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την Ελλάδα», είπε υποδεχόμενος τον Liu Qibaο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε τη διάσκεψη των αρχαίων πολιτισμών μετά από πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Σήμερα θα έχετε την ευκαιρία εσείς και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού να εγκαινιάσετε στο Βυζαντινό Μουσείο, το έτος των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Κίνας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η βάση για να οικοδομηθεί η εμπορική και η οικονομική συνεργασία, είναι η συνεργασία στον πολιτισμό.

Είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους πολιτισμούς μας και ιδιαίτερα γιατί οι πολιτισμοί μας, έχουν συνέχεια στο χρόνο».

«Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα, να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο μας Σι Τσινπίνγκ και τον πρωθυπουργό μας Λι Κετσιάνγκ και προσβλέπω στην παρουσία σας τον ερχόμενο Μάιο, στο φόρουμ για το νέο δρόμο του μεταξιού και θέλω να συζητήσω μαζί σας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» είπε απαντώντας στον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Κινέζος αξιωματούχος, και προσέθεσε:

«Όσον αφορά το φόρουμ για τους αρχαίους πολιτισμούς στο οποίο αναφερθήκατε, πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να κάνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ καλό momentum για την οικονομική και την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας.

Με τη σημερινή συνάντηση θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας, ιδιαίτερα τη συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού. Γι' αυτό το λόγο, αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή που μπορώ να έχω, κ. πρωθυπουργέ, αυτή τη συνάντηση μαζί σας».

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter