Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα έρευνα Ε. Πανά : Η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα εν μέσω Μνημονίου

Energiaki ftoxia

Η έρευνα διενεργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα από 6/11/2012 έως 14/11/2012 σε δείγμα 814 κατοιίκων, το τυπικο σφάλμα είναι +/-3,43. Η έρευνα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη : Δημογραφικά Στοιχεία Δείγματος, Για το σπίτι στο οποίο διαμένουν, Σε σχέση με τους λογαριασμούς ρεύματος και την Ικανοποίηση από την κυβέρνηση.

Η ενεργειακή φτώχεια είναι μια κατάσταση του νοικοκυριού όπου θα πρέπει να πληρώνει περισσότερο από το 10% του εισοδήματός του για να έχει στο σπίτι του ένα αποδεκτό επίπεδο θερμοκρασίας. Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ενέργειας (π.χ. φωτισμό, κλπ.)

Με άλλα λόγια η ενεργειακή φτώχεια συνδέεται με την κατάσταση όπου κάποιο νοικοκυριό δεν έχει τη δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι του έτσι ώστε να αισθάνεται υγιής.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θέρμανσης συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία. Πιο συγκεκριμένα:

Από τη σύγκριση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου 2012 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2011, προκύπτει αύξηση κατά:

•        45,2% της ομάδας «Πετρέλαιο Θέρμανσης»,

•       17% της ομάδας «Φυσικό Αέριο»

•       και 16,3% της ομάδας «Ηλεκτρισμός».

Όμως, δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι τα 2,5 τελευταία χρόνια οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 30% και έπεται συνέχεια.

Καθώς αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, με παράλληλη μείωση των μισθών, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να περιορίσουν τις δαπάνες τους για ενέργεια. Όμως, η μείωση της ενέργειας συνδέεται με τη μείωση της ποιότητας ζωής. Η εισροή της ενέργειας αποτελεί βασική δύναμη της οικονομικής μεγέθυνσης και της ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες της ενέργειας επηρεάζουν διάφορες δραστηριότητες της ανθρώπινης ζωής.

Δείτε την πλήρη έρευνα εδώ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter