Δευ06012020

Last updateΔευ, 01 Ιουν 2020 10pm

Διαμόρφωση action plan οικονομικής συνεργασίας πρότεινε ο Στ.Πιτσιόρλας στους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και πΓΔΜ

0Πιτσιόρλας

Ένα σχέδιο κοινών δράσεων στα ζητήματα της αγοράς -με έμφαση στα θέματα καταπολέμησης του παρεμπορίου, προστασίας των καταναλωτών και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας- πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν στην 4η υπουργική συνάντηση των τεσσάρων χώρων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση με όλες τις γειτονικές χώρες σε μεγάλα θέματα που αφορούν τον τομέα των δικτύων -τα ενεργειακά δίκτυα, τα σιδηροδρομικά, τις διασυνδέσεις λιμανιών, τα ψηφιακά- και τα επιμέρους υπουργεία έχουν προχωρήσει σε συνεργασία σε όλα αυτά. Σήμερα κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα της αγοράς και προέκυψε ως συμπέρασμα η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα action plan της οικονομικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο κ.Πιτσιόρλας, διευκρινίζοντας ότι στο σημερινό πρώτο στάδιο της συζήτησης τέθηκε το πλαίσιο των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο οι υπουργοί θα μεταφέρουν στους επικεφαλής των κυβερνήσεων τους, προκειμένου να εξουσιοδοτηθούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που ανέλαβε -μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών- να εκπονήσει το σχέδιο της πρότασης και να εξειδικεύσει τα θέματα της προωθούμενης συμφωνίας.
«Θα στείλουμε κάποιο σχέδιο στους γείτονές μας και επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μία Σύνοδος που θα καταλήξει στο action plan [...] σήμερα συμφωνήσαμε στη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσουμε, προκειμένου να το διερευνήσουμε και να το αποφασίσουμε στην συνέχεια», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως «μιλήσαμε για τις χώρες που ήταν παρούσες, αλλά προφανώς το action plan αφορά και τη Σερβία και τη Ρουμανία».
Ερωτηθείς σχετικά με τους τομείς που εξετάστηκαν ως πιθανά πεδία συνεργασιών εξήγησε πως δύναται να προωθηθεί η συνεργασία των οργανισμών όλων των χωρών, οι οποίοι ασχολούνται με την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων, προσθέτοντας πως «η κεντρική ιδέα είναι οι βαλκανικές χώρες να μην επιδίδονται σε ανταγωνισμό μεταξύ τους [...] αλλά να συνεργαστούν για την προώθηση των εξαγωγών των προϊόντων όλης της περιοχής».
Η πρόσβαση επιχειρηματιών στα εμπορικά μητρώα όλων των γειτονικών χωρών απασχόλησε επίσης της συζήτηση. «Είναι ένα τεράστιο θέμα, θα διευκολύνει τους πάντες για την οικονομική συνεργασία το να υπάρχει διασύνδεση των εμπορικών μητρώων, το να μπορεί δηλαδή ο Έλληνας ή Βούλγαρος επιχειρηματίας να έχει πρόσβαση στο εμπορικό μητρώο της διπλανής χώρας και να έχει μία εικόνα για τα στοιχεία εταιρειών της» είπε ο κ.Πιτσιόρλας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter