Κυρ09152019

Last updateΚυρ, 15 Σεπ 2019 3pm

Σε 1.300 κινεζικά προϊόντα πρόκειται να επιβάλουν επιπλέον δασμούς οι ΗΠΑ- Θα λάβουμε ίδια μέτρα απαντά η Κίνα

00 1075885 κουτί

Κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων -μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών- στα οποία πρόκειται να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% δημοσιοποίησαν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη διένεξη με την Κίνα στον τομέα του εμπορίου, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν το Πεκίνο να αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.


Τα περισσότερα από τα προϊόντα δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία τους σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κατάλογος αυτός καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγοί.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες.
Η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επανέλαβε ότι η αντίδρασή της θα είναι να επιβάλλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ» και διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η απάντηση της Κίνας
Η Κίνα πρόκειται να λάβει αντίμετρα «ανάλογα» και ίδιας κλίμακας εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν περαιτέρω δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον εν μέσω εντεινόμενων φόβων για εμπορικό πόλεμο.
Ο Τσούι Τιανκάι έκανε τα σχόλια αυτά ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα από την αμερικανική πλευρά για επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50-60 δισεκ. δολαρίων.
«Εάν το κάνουν, σίγουρα θα λάβουμε αντίμετρα ανάλογα και ίδιας κλίμακας, ίδιας έντασης», δήλωσε ο Τσούι σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της China Global Television Network (CGTN) και αναμεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.
Οι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να έχουν ως στόχο προϊόντα που ευνοούνται από το πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης του Πεκίνου "Made in China 2025", αν και ίσως περάσουν παραπάνω από δύο μήνες πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή δασμούς σε εισαγωγές τροφίμων και άλλων προϊόντων, ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, από τις ΗΠΑ ως αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σε μια αψιμαχία που οι επενδυτές φοβούνται ότι αποτελεί οιωνό ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου.
«Η Κίνα δεν προκαλεί εμπορικό πόλεμο και δεν θέλει να πολεμήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά από την άλλη δεν φοβόμαστε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.
Πηγή: naftemporiki.gr, tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter