Δευ12172018

Last updateΚυρ, 16 Δεκ 2018 9am

SeaNation790X90

Η Κίνα εξειδίκευσε τα μέτρα χαλάρωσης για ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα

w10 155236central bank

Η Κίνα εξειδίκευσε σήμερα τα μέτρα χαλάρωσης ή άρσης των περιορισμών αναφορικά για τις ξένες επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Οι ξένες επιχειρήσεις θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες που αφορούν επενδυτικά κεφάλαια, χρεόγραφα ή προθεσμιακά συμβόλαια, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουανγκγιάο, σε συνέντευξη Τύπου. Το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σταδιακά σε μία τριετία.

Οι περιορισμοί για επενδύσεις σε κινεζικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικές εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θα αρθούν, είπε ο Ζου, εξειδικεύοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ σε χθεσινή συνάντηση.

Μετά από τρία χρόνια, οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να κατέχουν έως και το 51% των μετοχών σε κοινές εταιρείες ασφαλειών ζωής, ενώ το πλαφόν αυτό θα καταργηθεί σε μία πενταετία.

Οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα μειωθούν «με έναν κατάλληλο ρυθμό» και οι περιορισμοί για ξένες επενδύσεις σε εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων νέας ενέργειας θα χαλαρώσουν στις ζώνες ελεύθερου εμπορίου πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Θα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική ΦΠΑ για τα εγχώρια και εισαγόμενα αποξηραμένα δημητριακά για απόσταξη, κάτι που σημαίνει ότι θα αρθούν οι επιβαρύνσεις στα τελωνεία.

Από τις ΗΠΑ ζητήθηκε να χαλαρώσουν τους ελέγχους στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με βάση το άρθρο 15 του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αντιμετωπίζουν δίκαια τους Κινέζους επενδυτές στην αμερικανική αγορά, να προωθήσουν τη διαδικασία για την αίτηση άδειας της China International Capital Corporation Limited στις ΗΠΑ και να είναι συνετές αναφορικά με τα μέτρα διόρθωσης στο εμπόριο.

Η Κίνα έχει συντάξει χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες για περαιτέρω άνοιγμα, λίγο μετά την έκθεση προς το 19ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον περασμένο μήνα, η οποία έκανε σαφές ότι η χώρα θα χαλαρώσει σημαντικά την πρόσβαση στην αγορά της, δήλωσε ο Ζου.

Παραπέμποντας σε μία αρχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο Ζου είπε ότι η απόφαση για τη χαλάρωση της πρόσβασης των ξένων επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της θα ισχύει για όλες τις χώρες, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στη συνάντηση των ηγετών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα σήμερα το πρωί. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εκτενή και σημαντική συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη των σινο-αμερικανικών σχέσεων.

Κινεζικές και αμερικανικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες για 34 προγράμματα συνεργασίας, ύψους 253,5 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ.

 

Πηγή: AΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter