Τρι06022020

Last updateΤρι, 02 Ιουν 2020 7pm

Τούρκοι ακτιβιστές θα ξαναστείλουν πλοία στην αποκλεισμένη Γάζα

F5715F2FB79630EDAD460D5E15737F2B

Τέσσερα χρόνια αφότου Τουρκία και Ισραήλ βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης εξαιτίας της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στη ναυαρχίδα νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τουρκική οργάνωση αρωγής ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αποφασίστηκε νέα αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας στη Γάζα.


Το τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τα μέλη μίας συμμαχίας φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών από 12 χώρες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την αποστολή «στη σκιά της πρόσφατης ισραηλινής επιθετικότητας» στη Γάζα.
«Ο συνασπισμός του Στόλου της Ελευθερίας επαναβεβεβαίωσε ότι, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι συνένοχες, η ευθύνη εναπόκειται στην κοινωνία των πολιτών να αμφισβητήσει τον ισραηλινό αποκλεισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος της τουρκικής IHH δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αναφέροντας ότι θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Στον ένα και πλέον μήνα που μετρά η στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έχουν βρεθεί ξανά στο «κόκκινο» με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» και «κρατική τρομοκρατία», λέγοντας ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει τον Χίτλερ σε βαρβαρότητα» και πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
Αντιδρώντας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εγκαλεί την Άγκυρα για αντισημιτισμό.
Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια το Μάιο του 2010.
Η ισραηλινή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το πλοίο Mavi Marmara. Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις ουδέποτε αποκαταστάθηκαν πλήρως.
Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter