Σαβ05302020

Last updateΣαβ, 30 Μαϊ 2020 10am

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Δυτική Αφρική

ebola-5543

ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν χθες ότι συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα.

"Το τέλος της εξάπλωσης της επιδημίας δεν είναι ορατό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και διεθνές επίπεδο" υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στην ταξιδιωτική οδηγία που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Μολονότι σημείωσε ότι από τον ιό έχουν πληγεί κυρίως οι κάτοικοι απομονωμένων αγροτικών περιοχών, το υπουργείο επισήμανε ιδίως τον κίνδυνο που συνιστούν οι ασθενείς οι οποίοι ταξιδεύουν σε άλλες περιοχές και στις πρωτεύουσες των τριών χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας συνέστησε επίσης σε όλους τους Γάλλους να μην επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία αλλά και τη Νιγηρία, παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Βενσάν Φλορεανί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη "σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων", σημειώνεται στην ταξιδιωτική οδηγία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα μη απολύτως απαραίτητα ταξίδια στη Δυτική Αφρική. Ο διευθυντής του CDC Δρ. Τόμας Φρίντεν δήλωσε ότι η υπηρεσία θα εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της ασθένειας και για το σκοπό αυτό θα στείλει άλλους 50 ειδικούς στις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Από την Ουάσινγκτον, έγινε επίσης γνωστό ότι έχει επιδεινωθεί η κατάσταση του Αμερικανού γιατρού Κεντ Μπράντλι ο οποίος προσβλήθηκε από τον Έμπολα στη Λιβερία, όπου φρόντιζε ασθενείς. Ο 33χρονος γιατρός και μια Αμερικανίδα ιεραπόστολος, η Νάνσι Ράιτμπολ, που επίσης νοσεί από Έμπολα, νοσηλεύονται "σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση", ανέφερε η αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan's Purse.

Σύμφωνα με την οργάνωση, την Τετάρτη έφτασε στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας, ένα πειραματικό φάρμακο και ο Μπράντλι ζήτησε να χορηγηθεί στη Ράιτμπολ. "Ακόμη και τη στιγμή που αγωνίζεται για τη ζωή του, αυτός ο ηρωικός γιατρός σκέφτεται τους άλλους", σημείωσε η οργάνωση.

Στον Μπράντλι έγινε επίσης μετάγγιση αίματος με το αίμα ενός αγοριού 14 ετών που επέζησε από τον Έμπολα χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε ο γιατρός. "Το αγόρι και η οικογένειά του ήθελαν να βοηθήσουν τον γιατρό που του έσωσε τη ζωή", τόνισε η Samaritan's Purse.

Παράλληλα, οι αρχές των Σεϋχελλών αποφάσισαν να αναβάλουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να δώσει η εθνική ομάδα της χώρας με την αντίστοιχη της Σιέρα Λεόνε το Σάββατο, για προληπτικούς λόγους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Σεϋχελλών 'Ελβις Τσέτι είπε ότι σκοπεύει να εξηγήσει στην Αφρικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ότι ο αγώνας ακυρώθηκε "λόγω ανωτέρας βίας".

Ορισμένοι ποδοσφαιριστές της Σιέρα Λεόνε είχαν ήδη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στις Σεϋχέλλες όταν έλαβαν την εντολή να αποβιβαστούν, πρόσθεσε ο Τσέτι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter