Τετ06262019

Last updateΤετ, 26 Ιουν 2019 6pm

Έλλειψη υποδομών στα λιμάνια για ελέγχους στοιχείων επιβατών

0επιβατες

Το θέμα της ταυτοποίησης των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας επανήλθε στο προσκήνιο μετά το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο ενός 60χρονο άντρα, επιβάτη του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «Blue Star Naxos» τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σύρου το βράδυ της Τρίτης.
Μέχρι στιγμής η ταυτότητα του αυτόχειρα που έπεσε στη θάλασσα παραμένει άγνωστη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες του πληρώματος δεν βρήκαν τα προσωπικά του αντικείμενα μέσα στο πλοίο και είναι πολύ πιθανό να ταξίδευε μόνος. Επίσης μέχρι στιγμής δεν τον έχει αναζητήσει κανείς, ενώ η σορός του βρίσκεται στη Σύρο.
Από την έρευνα των λιμενικών έχει προκύψει ένα όνομα κατά τον έλεγχο επιβατών που έκανε το πλήρωμα του πλοίου μετά το περιστατικό, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν είναι αληθινό, καθώς δεν απαιτείται η προσκόμιση ταυτότητας για την έκδοση εισιτηρίου.
Στελέχη της ακτοπλοΐας σημείωναν στο «Βήμα» ότι έλεγχος στα στοιχεία των επιβατών γίνεται στις εισόδους των πλοίων καθώς, ειδικά όσοι έχουν εκδώσει εισιτήριο με έκπτωση θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνεται σημαντικά η κίνηση στα λιμάνια υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος/οι να επιβιβαστούν χωρίς να γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος στα στοιχεία λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή μπαίνει μεγάλος όγκος επιβατών από διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό που ζητούν είναι να υπάρχουν κατάλληλες χερσαίες υποδομές για την ταυτοποίηση των επιβατών έτσι ώστε και οι επιβάτες να επιβιβάζονται έγκαιρα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δρομολογίων.
Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναγνωρίζουν το πρόβλημα με την έλλειψη υποδομών λέγοντας πως δεν είναι εφικτό να γίνει ο έλεγχος με τον τρόπο που γίνεται στα αεροδρόμια και σημείωναν πως και το κατά τόπους προσωπικό των λιμενικών αρχών - ειδικά σε νησιά - δεν επαρκεί για να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία.
Μια από τις σκέψεις που ενδέχεται να εξεταστεί είναι οι έλεγχοι να γίνονται στη στεριά από προσωπικό των κατά τόπους οργανισμούς λιμένων ή στελέχη ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας κατά την αναμονή των επιβατών στα λιμάνια σε ειδικούς χώρους.
Ωστόσο το θέμα του ελέγχου των στοιχείων αναμένεται να τεθεί το προσεχές διάστημα με την υλοποίηση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου καθώς θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα προνόμια του να τα απολαμβάνουν μόνο όσοι τα δικαιούνται και όχι άλλοι που ενδεχομένως θα ταξιδεύουν με στοιχεία άλλων δικαιούχων.
Σημειώνεται πως στα κρουαζιερόπλοια γίνεται διαδικασία check in επιβατών.
Πηγή: tovima.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter