Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

H NEL Lines σκέφτεται να εγκαταλείψει τη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη

ΑΒΡΑΝΤΙΝΗΣ Ι 3Το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη γραμμή Πειραιάς-Χίο-Μυτιλήνη, μετά από 40 χρόνια παραδοσιακής παρουσίας -από το 1972-, αφού όμως πρώτα εγκριθεί η δρομολόγηση του πλοίου «Εuropean Express», της θυγατρικής της εταιρείας C Link Ferries στον μειοδοτικό διαγωνισμό του υπουργείου Ναυτιλίας για τα Δωδεκάνησα, εξετάζει η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (NEL).

Στελέχη της NEL, ανέφεραν επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει ήδη μια πολιτική ναύλωσης πλοίων και ταχυπλόων της, σε γραμμές του εξωτερικού.
Σημειώνεται ότι στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή η NEL με το πλοίο «Εuropean Express», η Hellenic Seaways με το «Νήσος Χίος» και η Attica Group με το «Blue Star Patmos».

 

Η δρομολόγηση του νεότευκτου «Blue Star Patmos» στα μέσα καλοκαιριού πυροδότησε «πόλεμο» επιστολών ανάμεσα στη NEL Lines και τη Blue Star Ferries, καθώς η κάθε εταιρεία εκφράζει ενστάσεις για τις ενέργειες της άλλης.

Η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου απέστειλε τη Δευτέρα νέα επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, στην οποία εκφράζει τη διαφωνία της για το αίτημα της Blue Star στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών να αλλάξει, κατά μια ώρα νωρίτερα, τα δρομολόγια αναχώρησης από Πειραιά και Μυτιλήνη. Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, τα πλοία των δύο εταιρειών θα αναχωρούν με περίπου μια ώρα διαφορά, από Πειραιά και από Μυτιλήνη.

«Τον Ιούλιο του 2012 με την υπογραφή σας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πάτμος» της BLUE STAR δρομολογήθηκε εκπρόθεσμα σε ετήσια δρομολόγηση, με το αιτιολογικό ότι ήταν νεότευκτο και ότι θα κάλυπτε συγκοινωνιακές ανάγκες», αναφέρει στην επιστολή της ΝEL η οποία παραθέτει στοιχεία για την κίνηση επιβατών και οχημάτων από τις δύο εταιρείες και προσθέτει: «Όπως γνωρίζετε για την παράνομη αυτή δρομολόγηση που δεν προσφέρει τίποτα και που η δραματική πτώση στην κίνηση επιβατών οχημάτων και φορτηγών μας δικαιώνει, έχουμε προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι η NEL έχει τρεις φορές την εβδομάδα δρομολόγιο από τον Πειραιά και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή στις 7 το απόγευμα με το πλοίο «Εuropean Express». Τις ίδιες ημέρες, από Πειραιά, η Blue Star έχει δρομολόγιο στις 9 το βράδυ με το πλοίο «Βlue Star Patmos» και αιτείται εκ νέου στη διεύθυνση θαλασσίων συγκοινωνιών να φεύγει στις 8.
Επίσης, από Μυτιλήνη η NEL, με το πλοίο «Εuropean Express», έχει δρομολόγιο τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα. Αντίστοιχα η Blue Star από Μυτιλήνη έχει δρομολόγιο με το πλοίο «Βlue Star Patmos» κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 8 το βράδυ και αιτείται εκ νέου στη διεύθυνση θαλασσίων συγκοινωνιών να φεύγει στις 7 το απόγευμα.

Γ. Αβραντίνης: «Επιχείρηση εκτοπισμού της εταιρείας από τις γραμμές του β/α Αιγαίου»

«Το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει επιδοθεί από το καλοκαίρι έως σήμερα σε μια διαρκή επιχείρηση εκτοπισμού της εταιρείας από τις γραμμές του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδεικνύουν ανοχή και σύμπραξη με συγκεκριμένες εταιρείες για τη δημιουργία μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην κορύφωση μάλιστα της οικονομικής κρίσης», τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της NEL Γιάννης Αβραντίνης και προειδοποιεί ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να στηρίξει τα αιτήματά της στις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου.

O κ.Αβραντίνης υπογράμμισε, επίσης, ότι η εταιρεία είναι ήδη έτοιμη να προσφύγει στην επιτροπή ανταγωνισμού ενταντίον των δύο ανταγωνιστριών της στη γραμμή της Μυτιλήνης Hellenic Seaways και Attica Group και ότι η NEL θα στραφεί νομικά προς στελέχη της BLUE STAR FERRIES για τις επίσημες καταγγελίες της τελευταίας στην επιτροπή ενστάσεων του υπουργείου Ναυτιλίας για τις άγονες γραμμές, που δημιούργησαν εμπόδια στη συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό για τα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα αυτή τη στιγμή κάνει με απευθείας ανάθεση η ανταγωνίστρια εταιρεία της ΝΕL, η Blue Star Ferries, η οποία στα τέλη Σεπτεμβρίου με επιστολή της προς την Επιτροπή Διενέργειας του Μειοδοτικού Διαγωνισμού ζήτησε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η C Link Ferries (θυγατρική της ΝEL Lines) έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και ότι δεν μπορεί να πάρει μέρος στο διαγωνισμό.

Η NEL Lines αντέδρασε άμεσα και προσκόμισε στην επιτροπή ενστάσεων του υπουργείου πιστοποιητικά από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και Πειραιά, με το οποίο βεβαιώνεται, ότι η ακτοπλοϊκή εταιρεία C-LINK FERRIES θυγατρική της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, δεν έχει υπαχθεί στο άρθρο 99.

Επίσης, κατατέθηκαν δύο γνωμοδοτήσεις καθηγητών του Εμπορικού Δικαίου στις οποίες αναφέρεται ότι η κρίση της επιτροπής ότι η θυγατρική της NEL, C-LINK FERRIES, δεν πληροί τους σχετικούς όρους της προκήρυξης είναι νομικώς εσφαλμένη.

Το θέμα από τότε εκκρεμεί και μετά από συνεχείς αναβολές από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου τελικά ο φάκελος παραπέμφθηκε στην νομική υπηρεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και από εκεί στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αναμένεται να αποφανθεί εντός των ημερών.

Στελέχη της ΝΕΛ εκτιμούν ότι έως τα τέλη Νοεμβρίου η επιτροπή εντάσεων του υπουργείου Ναυτιλίας θα έχει αποφανθεί για τη δρομολόγηση του πλοίου Εuropean Express της θυγατρικής της C Link Ferries, στον μειοδοτικό διαγωνισμό για τη γραμμή των Δωδεκανήσων. Υπενθυμίζεται πως τα δρομολόγια προς τα νησιά των Δωδεκανήσων είναι επιδοτούμενα εν μέρη, σε αντίθεση με αυτά της γραμμής Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter